Clubul Roman de Kendo
Presa
Emisiuni TV
Articole
Parteneri
Doneaza 2%

Iaido

    IAI-DO este tehnica de lupta cu sabia (ken-jutsu) destinata initial deprinderii de a trage fulgerator sabia din teaca (saya) si de a-l lovi pe adversar inainte ca el sa-si fi scos complet propria-i sabie din teaca. Complement necesar al artei martiale ken-justu, iai-jutsu (cum era numita aceasta tehnica altadata, atunci cand trebuia sa fie utila in lupte reale) a fost, dupa traditie, creata in 1560 de catre Hayaschizaki Jinsuke (Jinnosuke) Shigenobu (hojo), care a intemeiat o scoala de iai-jutsu. Tehnica sa a fost perfectionata de Eishin in secolul al XVIII-lea.

    Aceasta disciplina, derivata din vechiul ken-jutsu, a devenit o tehnica de concentrare, de precizie si de rapiditate a miscarii. Sub denumirea de iai-do, in traducere "calea lui iai", arta scoaterii sabiei din teaca s-a transformat intr-o arta martiala distincta, ocupand cea mai mare parte din timpul dedicat invatarii artei de a manui sabia (kendo).

    Ea cuprinde, in afara saluturilor ceremoniale, o intreaga serie de kata si de gesturi simbolice (cum este cel de a scutura sangele ce pateaza lama sabiei dupa duel care, nescuturat, ar putea sa lipeasca lama de teaca, impiedicand un iai rapid).Toate aceste miscari si kata sunt executate stand in picioare, in genunchi, sezand si chiar culcat.Numarul miscarilor de iai-do este actualmente restrans la 20 pentru "a trage sabia" si la 50 pentru a lovi si reteza, pentru ca nu e vorba numai de a trage repede sabia din teaca, ci si de a-l lovi quasi-simultan, din aceeasi miscare, pe adversar.

    Cele mai multe din scolile de arte martiale practica arta iai-do asa cum este predata in scolile specializate in kendo si ken-jutsu, dar unele o practica si dupa cum e predata in scolile pluiridisciplinare cum este, de exemplu, Katori-shintoryu. In afara de scolile generale, principalele ryu de iai-do sunt cele apartinand traditiilor Shinto-ryu, Chujo-ryu, Kage-ryu si Nen-ryu.

    Iai-do este numita totodata, dupa denumirea veche a disciplinei iai-jutsu si batto-jutsu.

Copyright 2012 www.clubulromandekendo.ro - 073.050.5877 sau 074.012.0760