Clubul Roman de Kendo
Presa
Emisiuni TV
Articole
Parteneri
Doneaza 2%

Jodo

    JODO, tehnica bastonului scurt (jo), a fost creata in secolul al XVII-lea de Muso Gonnosuke. Observand ca bastonul lung nu era destul de eficace pentru a birui un adversar inarmat cu o sabie, el a elaborat o tehnica diferita. Legenda povesteste ca asa l-a putut invinge in lupta pe Miyamoto Musashi, care nu a mai fost infrant niciodataa in viata lui. in urma acestei victorii a intemeiat scoala Shindo Muso-ryu.

    Jo-jutsu nu urmareste uciderea adversarului, ci doar punerea lui in afara posibilitatii de a face rau. Tehnica jo-jutsu a ajuns la maximum de eficacitate datorita scolii Shindo Muso-ryu, in care se invatau 64 de miscari de baza. scoala Katori shinto-ryu recomanda 12 tehnici de manuire a bastonului scurt (jo), din care 6 constituie domeniul "studiilor superioare" (jo-mokuroku). Aceste 12 miscari de baza (kata) au fost codificate in 1995, ju-jutsu devenind astfel jodo, "calea bastonului scurt".

    In antrenament, ca si in lupte, care se desfasoara in aer liber, luptatorilor imbracati cu un hakama si cu o haori, nu poarta nici un fel de vesmant de protectie. Cel ce practica arta jodo se numeste shijo.

    Politia japoneza foloseste mult bastonul scurt (keijo) impotriva manifestantilor.

Copyright 2012 www.clubulromandekendo.ro - 073.050.5877 sau 074.012.0760