Clubul Roman de Kendo
Presa
Emisiuni TV
Articole
Parteneri
Doneaza 2%

    Kick-boxul a aptrut in preajma anilor 1960 in Asia. A fost combinat de-a lungul timpului cu mai multe stiluri de arte martiale: Muay Thai, Karate, Tae Kwon Do, Kung Fu si Thai Box, Karate Kyokushin. Kick-boxul este o metodt neegalatt de auto-aptrare complett si totodatt s-a dovedit a fi o formt extrem de eficientt de formare profesionalt, de fitness total. Este un sport extrem de incitant, iar punctul culminant in spectaculozitate a fost aparitia K1, un sport de luptt, cu traditie dobanditt din diferite stiluri ale artelor martiale, toate adaptate la o luptt modernt, cu o mare atragere la public, pentru determinarea celui mai bun luptttor din lume "THE 1". Dupt origine putem imparti kick-boxul in:
- Chinese Kick - boxing
- Japanese Kick - boxing
- Thai Kick - boxing
- American kick - boxing

    Japanese Kick-boxing & American Kick-boxing
    Acest stil a aptrut in Japonia, in preajma anilor 1960 si este o ramurt a Kick-boxului "low-kick" sau "reguli orientale". Provenind din Asia are la bazt evolutia unor procedee imprumutate din karate si in special karate kyokushin. In regulile de kick-box low-kick, pe langt arsenalul de full-contact, sunt permise lovituri cu tibia pe coapst atat pe exterior cat si pe interior.

    Kick-boxingul este o combinatie de arte martiale cu tehnici preluate din Muay Thai, Karate si Soringi Kempo. Sunt utilizate aceleasi tactici ca in Muay Thai dar si lovituri de "ciocan" cu antebratul. Asa cum am mai precizat, stilul a aptrut la inceputul anilor 1960 in Tokio si s-a rtspandit repede in restul ttrii denumind acest sport Kick-Boxing. Noguchi Osamu este considerat ptrintele kick-boxului japonez. El a fost unul dintre cei mai proeminenti promotori de lupte in Japonia.

    In 1966 Noguchi a format JKBA ( Japan Kick-boxing Association, Asociatia de Kick-box din Japonia ). In 1967, Noguchi si reprezentantii din Coreea de Sud, Filipine si Thailanda au constituit "Orient Kickboxing Association" (Asociatia de Kick-box Orientalt). "Kick-boxul Japonez" devine un stil de luptt popular dupt 1966. In cursul anilor 80, WKA a fost singurul corp legal relevant pentru Kick-boxing din Japonia. In anii '80 tarziu si primii ani '90, mai multe organizatii concurente WKA au aptrut.

    Sportul a atins noi culmi in anii 90 cu aparitia marilor evenimente din seria K1 ( lupte sub reguli de Muay Thai modificate ), promovate de maestrul Ishii. In prezent seria K1 este evenimentul de cel mai mare succes si cea mai bine plttitt competitie de profesionisti din lume in materie de Kick-box/Thai-box.

    A doua orientare a acestui stil provine din America de Nord, in jurul anilor 1970 si este o variantt a Kick-box-ului "high-kick" sau full-contact. A aptrut din artele martiale (predominant karate si taekwondo) modificate de practicantii din Europa si America, in dorinta de a crea un sport de ring bazat pe lovituri de picior din stilurile mentionate combinat cu tehnicile de brat din boxul clasic. A fost numit initial "full contact karate", apoi "kick-box high kick" (permitand lovituri de picior numai peste nivelul centurii) sau, mai simplu, "full contact".

    Pionierii disciplinei sunt George Bruckner, fondatorul WAKO si organizatorul primelor evenimente sportive de gen la nivel mondial si Dominic Valera (in Europa) iar in SUA - Mike Anderson, Bill Wallace si Benny Urquidez.Termenul de full contact la anglosaxoni a devenit sinonim cu kick-box high kick.

    La inceputurile dezvolttrii stilului de Kick-box Karate, luptele se desftsurau doar in forma Full Contact, pe tatami fiind permise loviturile chiar cu adversarul ctzut la sol, nu exista limitt de timp, luptele luau sfarsit doar cand adversarul era invins prin ko sau abandona meciul. Cu timpul, pentru a permite cat mai multor persoane participarea la competitii, s-au creat concursuri specifice, cu protejare mare. S-au introdus tibiere, cochilii, proteze dentare, botosei, vestt piept, casct cu viziert, protectie antebrate, etc.

    Kick-box Karate este un sistem martial si sportiv in egalt mtsurt. Caracterul martial si sportiv se predt in cadrul cursurilor specifice. La initiere se pune accent pe autoaptrare, trecand gradat spre lupta de ring specifict Kick-boxului. In cadrul sistemului Kick-box Karate se acordt centuri colorate. Pentru a micsora distanta dintre ceea ce cunosti si ceea ce poti face cu ajutorul cunostintelor, sistemul Kick-box Karate a creeat o serie de competitii.

    In SUA si Europa de Vest numtrul organizatiilor de Kick-box Karate este mare, existand organizatii pentru profesionisti, pentru amatori si mixte. Capitala mondialt a Kick Box-ului profesionist este Las Vegas. In competitiile de lupte ftrt reguli sau cu minimum de reguli, precum UFC, K1, Pancratiu etc, se observt ct majoritatea celor care ajung in sferturi, semifinale si finale sunt luptttori de Kick-box Karate. In ultimul sfert de secol, kick-boxul s-a dezvoltat constant la nivel mondial.

    Scurt istoric al evolutiei Kick-boxului de la aparitia sa pana in prezent

    In anul 1968 in Texas, orasul San Antonio: a fost realizatt prima incercare de competitie Full Contact Karate.
    In anul 1970, Joe Lewis a sustinut primul meci de kick-box american recunoscut oficial, devenind astfel primul campion de Kick-box de categorie grea din SUA.
    In 1970, Full Contact Kick-box a invadat America. Promotorul din Los Angels, Lee Faulkner a fondat U.S. Kick-Boxing Association.
    In anul 1973 in Ocean City, Maryland, a avut loc campionatul de Kick-box. In anul 1974 in Los Angeles un impresar de success, Mike Anderson, un super multiplu campion de Karate, Joe Lewis si multi altii, fac, ca din acest moment, st se vorbeasct pretutindeni despre Full Contact Karate.
    In anul 1975 sistemul se stabilizeazt. Se adoptt denumirea de All Style Karate pentru a artta o deschidere cttre toate stilurile care doresc st lupte in sistemul Full Contact si caracterul sistemului este cel al artelor martiale.
    In anul 1981 denumirea de Karate Sportiv este preluatt de multe organizatii, demonstrand caracterul sportiv al acestei lupte.
    In anul 1984 la propunerea impresarilor, in scopul cresterii cotelor financiare oferite luptttorilor profesionisti de Karate Full Contact, se adoptt denumirea de Kick-box si lupta se mutt in ringul de box. Forul mondial adoptt denumirea de "World Style Kick Boxing Organisation" adict W.A.K.O. Este ales presedinte italianul Enio Falsoni si vicepresedinte "The King" Dominique Valera.

    W.A.K.O. si-a inceput activitatea in Europa in anul 1976. Aceastt organizatie are azi 83 de ttri afiliate pe 5 continente. W.A.K.O. conduce cele mai puternice organizatii de kick-box nationale. Multe din acestea sunt recunoscute de comitetele olimpice nationale. Azi WAKO conteazt pe o piatt numtrand aproximativ 1.200.000 de participanti in nu mai putin de 600 de cluburi din lume. Sunt organizate anual mai mult de 1000 de evenimente sportive profesioniste.

    WAKO este cunoscutt ca organizatia principalt europeant si mondialt de kick-box, incluzand si diviziunea WAKO- pro.WAKO- pro este divizia luptttorilor profesionisti. Ea a debutat in 1991 si in scurt timp a devenit corpul principal profesionist in Europa, Asia, America de Sud, Caraibe si Orientul Mijlociu. In SUA, unde organizarea sportului are forme diferite, WAKO este sustinut de organizatia KRANE. Reprezentantul WAKO in SUA este Don Rodrigues.

Copyright 2012 www.clubulromandekendo.ro - 073.050.5877 sau 074.012.0760